keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Turinaa Kokkola-lehdessä

Omakuva voimauttajana

Valokuvaajaksi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutissa opiskeleva Ulla Nikula pohtii opinnäytteessään itsetuntoa voimauttavan valokuvan keinoin.
- Tutkin, pystyykö omakuvilla parantaa käsitystä itsestään. Mietin myös häpeän voittamista; onko sallittua tutkia itseään ja saako lopputuloksen kokea positiivisena.Kuusitoista omakuvaa muodostaa opinnäytteen kuvallisen osion. Kirjan kansi sekä osien avaussivut ovat palasia Ulla Nikulan keskeneräiseksi jääneestä maalauksesta.
- Kirjan kautta maalaus on oikeastaan tullut valmiiksi.
Maalaaminen on jäänyt valokuvauksen ohessa sivurooliin, harrastukseksi.
- Olen joskus yhdistänyt maalamisen valokuvaan. Opinnäytteeni on kuitenkin puhtaasti valokuvakirja, maalaus on taitollisena osana.
Kuvien teema on piilottaminen. - Vai näyttämisen teemako siinä on? Sen voi kokea haluamallaan tavallaan.Aiheet ja miljööt valokuviinsa Ulla Nikula on aina etsinyt lähipiiristään. Vähitellen hänelle tärkeiden ihmisten, paikkojen ja asioiden rinnalle tulivat omakuvat. Hän sanoo miettineensä, onko turhamaista kuvata itseään.
-Olen kuitenkin kokenut, että henkilökohtaisuudessa piilee voima.
Ulla Nikulan mielestä pitää olla sallittua tutkia omaa ulkonäköään.
- Kuvien kautta löytyy syvempiä piirteitä, silloin ei enää kuvaa pelkkää ulkonäköä. Kun vapautuu odotuksista oman ulkoisen olemuksen suhteen, voi saada aikaan rehellisen heijastuksen sisimmästään.
Voimauttavalla valokuvalla on terapeuttinen vaikutus.
- Kuvan avulla on saanut käsitellä asioita, joita ei puhumalla voi ilmaista. Taideterapia puhdistaa alitajuntaa.Kolmesataa kuukautta opinnäytekirjan nimenä kertoo kuljetusta elämästä. 
- Se on ikäni. Kuvat tosin ovat pääosin tältä kevättalvelta. Prosessi on ollut tiivis ja toiminut minulle terapiana.
Kuvallisen osion taideterapeuttinen ulottuvuus poikkeaa sikäli tavanomaisesta, että sen lopputulos on julkinen. Ulla Nikula myöntää keskittyneensä kuvia ottaessaan ja tehdessään omaan napaansa. Taustalla on kuitenkin ollut ajatus julkisesta teoksesta.
- Teos kuvineen jatkaa matkaa ja vaikuttaa muihinkin ihmisiin, ei vain minuun.
Opinnäytetyöhön kuuluu kuvallisen lisäksi kirjallinen osio. Siinä Ulla Nikula pohdiskelee itsetunnon ja omakuvan lisäksi muun muassa mielenterveyttä.
- Terve itsetuntemus on hyvän mielenterveyden pohja. Se, että tiedostaa omat rajansa, tekee ihmisestä ehjän.
Jutun kirjoitti Maisa Järvelä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti