keskiviikko 9. marraskuuta 2011

The "earth" without "art" is just "eh"

Opetusministeriö on tehnyt ehdotuksen kulttuurialan opiskelun aloituspaikkojen leikkaamisesta. Nyt puhutaan valtavan suuresta 41%:n leikkauksesta. Valtioneuvosto päättää koulutuksen kehittämissuunnitelmasta ensi kuussa.

Systeemi, johon ihminen on itsensä sitonut on mahdoton oravanpyörä. Tuottaa tulisi jatkuvasti lisää ja talouden tulisi kasvaa. Taiteilijat ovat tässä systeemissä tietenkin riippakiviä. Taiteilijat eivät tuota valtiolle ja jotkut taiteilijat elävät pelkillä verorahoilla. Niinpä talouden ollessa nykyisessä jamassa tietenkin vähennetään taiteilijoiden määrää. Tehdään niistä hihhuleista hyödyllisiä.

Kun systeemi joskus murenee ja maapallon sietokyky ylittyy, uskon että jollain tulee taiteilijoita ikävä.
Mielestäni taiteella voitaisiin auttaa jo tämän hetkistä tilannetta. En allekirjoita iskulausetta "älä ruoki lamaa" (eli kuluta, kuluta, kuluta!), mutta iskulauseen ohjetta voisi noudattaa kuluttamalla kulttuuriin.
Jospa jättäisimme ne epäeettisimmät ostokset kauppaan ja menisimme vaikka teatteriin?

Olen valtavan onnellinen, että opetusministeriön ehdotus on synnyttänyt ihmisissä vastareaktion. Mielenosoitus aloituspaikkojen leikkauksia vastaan järjestetään Helsingissä 18. marraskuuta.
Myöskin Kokkolan seudulla opiskelijat ovat nousseet vastarintaan. Keski-Pohjanmaan AMK:n musiikin ja esittävän taiteen opiskelijat ovat järjestäneet tapahtuman kulttuuriopetuksen puolesta. Kauppakeskus Chydeniassa nähdään tanssia ja performanssia sekä kuullaan musiikkia vielä tulevana perjantaina ja lauantaina. Tänään keskiviikkona Chydeniassa oli ohjelmaa klo: 15.00-18.00.
Tapahtumalla halutaan avoimesti näyttää mitä koulussa tehdään. Esitysten ohessa kerätään nimiä adressiin taideopetuksen puolesta ja varoja mielenosoitusmatkalle.

Minä kannan korteni kekoon tanssimalla Tanssiryhmä Uudessa. Esitämme Uuden kanssa Chydeniassa Pukumiehen ja Clas Ohlssonin liukuportaiden välissä demon uudesta koreografiastamme. Ryhmämme kolme jäsentä opiskelevat Kokkolassa teatteri-ilmaisun ohjaajiksi, joten Uuden osallistuminen tempaukseen oli perusteltua. Voisin kyllä tanssia hyvän asian puolesta milloin tahansa.

Kulttuurisoturi tanssivalmiudessa.
Tässä vielä Chydenia-tempauksen ohjelma ja aikataulu. Menkää paikalle ihmettelemään ja tukekaa kulttuurin tulevaisuutta!

Ke n. klo 15 - 15.45 Tanssiryhmä Uusi - demo
klo 16 - 16.40 Taiteen esto -performanssi
klo 16.50 - 17.30 Duo Anna & Matti
klo 17.30 - 18.00 Duo Jukka & Julia

Pe klo 17.00 Tanssiryhmä Uusi - demo
klo 17.30 Kevään herääminen - kohtaus näytelmästä

La klo 13.00 Performanssi
klo 13.30 Kansanmusiikkia
klo 14.00 Kevään herääminen - kohtaus näytelmästä2 kommenttia:

  1. Voi ei kun olisinkin tiennyt, tänään noihin aikoihin siinä liepeillä pyörein. Ehdottomasti olisin laittanut nimeni adressiin ja kyllähän tuota olisi ollut kiva muutenkin olla näkemässä.

    VastaaPoista
  2. Ei hätää, vielä ehtii! Perjantaina ja lauantaina ollaan vielä paikalla. Katso aikataulu tuosta kirjoituksen lopusta.

    VastaaPoista